ζωή βάλερη

μεγάλωσα στην κέρκυρα.
το 2002, ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό dance theatre studies (χορολογικής ανάλυσης, χορογραφίας και εκπαίδευσης) στο Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance του λονδίνου.
απο τότε έζησα, δίδαξα, χόρεψα και σπούδασα περαιτέρω στην ολλανδία, την ισπανία, την πορτογαλία, τη γερμανία, την ελλάδα, την ουκρανία, την ταϊλάνδη το ισραήλ και αλλού.

IMG_6534 cv photo (1)

πληροφορούμαι από
• τεχνικές χορού και κίνησης όπως limon, axis syllabus, flying low, passing through, contact, yoga, αυτοσχεδιασμό, σωματικό θέατρο, θεατρικό κλόουν
• από σωματικές και θεραπευτικές μεθόδους όπως pilates, t’ai chi ch’uan, alexander, feldenkrais, qiqong, voicing
• από πολεμικές τέχνες, ακροβατικά και διάφορες τεχνικές μάλαξης
• από διάφορες προσεγγίσεις στη μάθηση όπως δημοκρατική, ευέλικτη, αυτο-κατευθυνόμενη

IMG_5323 IMG_3791

πηγές έμπνευσης και μάθησης μου είναι οι frey faust, julyen hamilton, david zambrano, tew bunnag, kenzo kusuda, νίσκρια-έλενα καζαντζίδη, τα παιδιά μου, η φύση κ.α.
τα τελευταία 25 χρόνια χορογραφώ, χορεύω και διδάσκω σε εκπαιδευτικά, καλλιτεχνικά και θεραπευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.
δουλεύω με ανθρώπους κάθε ηλικίας με και χωρίς παθήσεις όπως τετραπληγία, αυτισμό, εκφυλιστικές νευρολογικές ασθένειες, μυο-σκελετική ατροφία, τραυματισμοί κ.α
έτσι έχει διαμορφωθεί η ακράδαντη πίστη μου στο χωρίς όρια ανθρώπινο δυναμικό.

είμαι δημιουργός του ενσώμα, συνδυασμός τεχνικών χορού και κίνησης, σωματικών και θεραπευτικών μεθόδων και πρακτικών επαφής και μάλαξης. 

είμαι μονογονέας δύο εφήβων που, όπως όλοι οι ανήλικοι με τους οποίους έχω την τιμή να υπάρξω, μου θυμίζουν ακατάπαυτα έναν ωμό, ασυμβίβαστο σεβασμό για την ανθρώπινη φύση.

IMG_7955 - Version 2  IMG_8999

συνεργάζομαι με ομάδες και άτομα πέρα από διαχωριστικές γραμμές –πολιτιστικές, ακαδημαϊκές, γεωγραφικές, κοινωνικές, ηλικιακές, σωματικές και νοητικές- παρέχοντας δίοδο προς την ανθεκτικότητα σε ευάλωτα άτομα και ομάδες που περιθωριοποιούνται κοινωνικά ή/και οικονομικά.
συνεργάζομαι με μουσικούς, ιατρούς, ακροβάτες, παιδιά και εφήβους, ποιητές, παιδαγωγούς, θεραπευτές και σχολεία.

με απασχολούν ιδιαίτερα ο αυτοσχεδιασμός, η σύνθεση ανοιχτής δομής, οι θεατρικές αλχημείες, η τέχνη χωρίς αποκλεισμούς και αποκλειστικότητες, η επαν-ενσωμάτωση των τεχνών κίνησης, ήχου και επαφής στη ζωή και τη μάθηση και η εξέλιξη του είδους μας πέρα από αυτό που έχουμε συνηθίσει να δεχόμαστε ως τα ανθρώπινα όρια μας.

η δουλειά και η έρευνά μου εστιάζουν στην επίδραση που έχει η δημιουργικότητα και ιδιαίτερα η τέχνη του αυτοσχεδιασμού στη νευρολογική ανάπτυξη και την κοινωνική συμπεριφορά. η δύναμη της τέχνης να αποδoμεί ευγενικά τα κατασταλτικά μοτίβα χωρίς σύγκρουση και κατάρρευση είναι η κινητήρια μου δύναμη πέρα από κυρίαρχες πεποιθήσεις για το τι είναι η τέχνη και σε τί χρησιμεύει.

ταξιδεύω συχνά στις πηγές έμπνευσης μου στα πεδία του χορού, της εκπαίδευσης και της θεραπείας.

από το 2009 διευθύνω τα καλλιτεχνικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα της casa lucia σε συνεργασία με τη valerie osborne.

το 2017 συν-ίδρυσα το ελληνικό παράρτημα της ευρωπαϊκής κοινότητας για τη δημοκρατική παιδεία eudec greece και το 2018 το σωματείο συνπαιδεία: κοινότητα υποστηρικτών εναλλακτικών μορφών εκπαίδευσης και χειραφετικής παιδαγωγικής.

από το 2017 διευθύνω την ακαδημία άνοιξης , διαγενεακή και διεπιστημονική κοινότητα μάθησης χωρίς σύνορα.

είμαι αφοσιωμένη στην προστασία περιβαλλόντων όπου επιτρέπεται, ενθαρρύνεται και διευκολύνεται η ανθρώπινη εξέλιξη.

λεπτομερές βιογραφικό

φωτογραφίες: xavier noel και patrick beelaertPrivacy and Cookie Policy